Monitor aanschaffen? Hier moet u op letten!

dinsdag 15 oktober 2024

Hoe u wilt werken, verandert continu. Want de wereld verandert continu. ITS adviseert u graag over uw ideale digitale werkomgeving, die daarin mee kan. Wij hebben vele werkplekvarianten. En we helpen ook bij de keuze van uw zakelijke monitor.

ITS levert een digitale werkomgeving die volledig is afgestemd op uw werkmethodes, de bestaande infrastructuur en uw budget. Wij bieden alles tussen een compacte tower en een sterk werkstation voor de meest veeleisende gebruiker. In uw digitale werkomgeving is ook de schermkeuze van belang. Maar hoe kiest u een zakelijke monitor? Samen maken we daarin een aantal afwegingen: welk schermformaat is nodig? Wilt u één scherm of twee schermen naast elkaar of misschien wel een ultrawide monitor? Moet deze verstelbaar zijn of heel energiezuinig?

Schermformaat

Het gewenste schermformaat hangt sterk samen met uw vakgebied. Hoe groter uw monitor, des te meer schermruimte en overzicht u heeft tijdens het werk. Werkt u met maar één venster? Dan is een 24 inch-monitor groot genoeg. Bent u vaak bezig met programma’s als Photoshop of Indesign, kies dan minimaal een 32 inch-monitor. Is het van belang documenten te vergelijken of na te kijken, kies dan minimaal een 27 inch monitor. Daarop opent u gemakkelijk twee vensters naast elkaar.

Dual set-up monitoren

Met een tweede scherm verdubbelt u gemakkelijk de totale schermruimte op uw bureau. Zo kunt u de weekplanning op het ene scherm openhouden en op de andere een offerte uitwerken. Het is voor uw ogen wel het beste op beide monitoren dezelfde kleuren en helderheid in te stellen. Zo blijft uw set-up een mooi geheel. In plaats van een duo-set kunt u voor overzicht ook kiezen voor een Ultrawide monitor.

Ultrawide monitor

Een ultrawide monitor biedt 33 procent meer schermruimte dan een reguliere monitor. Dit biedt overzicht, de mogelijkheid om wel drie programma’s naast elkaar te openen en het scherm loopt vloeiend door. Er zijn ook super ultrawide monitoren. Deze hebben een beeldverhouding van 32:9, wat twee keer zo groot is als een standaard beeldscherm. Zo'n 32:9 scherm is met name geschikt voor professionele designers, developers en analisten. De meeste 32:9 beeldschermen hebben een diagonaal van 49 inch. Een flink bureau is dan een aanrader, want een super ultrawide monitor neemt veel ruimte in.

Resolutie

Resolutie drukt de kwaliteit en scherpte van een afbeelding uit en geeft de dichtheid van het aantal beeldpunten, of pixels, aan. Resolutie wordt gemeten in dpi: dots per inch. Bij een hogere resolutie heeft een monitor meer pixels op het scherm. Een resolutie van 1920 x 1080 is zo'n beetje de hedendaagse standaard. Deze resolutie kennen de meeste mensen onder de naam Full HD. Hogere resoluties bestaan echter ook. Zo zijn er 2550 x 1440 schermen, die WQHD worden genoemd. De allerbeste schermen zijn echter UHD-schermen: ze hebben liefst 3840 x 2160 pixels in beeld. Daarmee is zo'n scherm ongelofelijk scherp. Een hogere resolutie biedt meer kwaliteit en scherpte. Bij het bewerken van foto’s bijvoorbeeld is het prettig om hoge resolutie te hebben. Daardoor selecteer je kleine details gemakkelijker. Ook als u veel werkt met tekeningen, films of ontwerpen is een hoge resolutie een must.

Monitor op maat

Als u de hele dag werkt of studeert, wilt u daar geen nek- en rugklachten aan overhouden. Dan is een verstelbare monitor een uitkomst. Draai, kantel of verstel de monitor voor de gewenste zithouding. Het is belangrijk dat de eerste regel op het scherm op ooghoogte staat. Een verstelbare monitor maakt ook dat u minder last heeft van reflecties. Of kies voor een monitorarm, waarmee u de monitor volledig verstelbaar maakt.

Universele usb C-poort

Met een usb C-poort op uw monitor verstuurt u stroom, data en beeld via één kabel en blijft uw bureau overzichtelijk. U heeft dan minder kabels nodig en laadt tijdens het werk gelijk uw laptop of smartphone op. Een usb C-poort werkt dus als een soort docking station. De aansluiting met een usb C-poort is universeel. De meeste laptops, desktops en MacBooks beschikken over één of meer usb C-poorten. Ook als u een Windows-pc of een Mac heeft met een Thunderbolt 3 of 4 poort, zijn deze compatible. Usb-C en Thunderbolt hebben dezelfde aansluiting. Zo heeft u geen kabelconverter nodig.

Energiezuinige monitor

Een energiezuinige monitor scheelt in de kosten en is beter voor het milieu. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een monitor met bewegingssensoren, een duurzaam keurmerk of een laag verbruik per kilowattuur. Hoeveel energie een monitor gemiddeld verbruikt, hangt van af de grootte van het beeldscherm, de helderheid en de technologie. Doorgaans verbruikt een monitor tussen de 15 en 100 watt, dus dat is tussen 0,015 en 0,1 kWh. Bij 100 watt (en een kWh-prijs van € 0,35) kost dit per werkdag van 8 uur € 0,28. Let vooral ook bij de aanschaf van een desktop-pc op energieverbruik. Die verbruikt namelijk tussen 60 en 300 watt. Zeker voor grotere ondernemingen een (financiële en milieutechnische) afweging waard. De Europese energielabels geven aan hoeveel energie de monitor verbruikt per 1.000 uur. Hoe lager het getal en hoe hoger de letter op het label, hoe zuiniger de monitor is. In de stand-by stand verbruikt een energiezuinige monitor overigens minder dan 1 watt stroom.

Blauwfilter of computerbril

Denk verder nog even na over eventuele extra’s die u voor de monitor wenst. Bijvoorbeeld een ingebouwde webcam of een blauwfilter. Een ingebouwde webcam is praktisch als u veel video-vergadert. Een blauwfilter vermindert de intensiteit van het blauwe licht dat uw monitor produceert. Dit voorkomt vermoeide ogen, hoofdpijn en slaapproblemen na een werkdag. Dit kunt u overigens ook ondervangen met een beeldschermbril. Deze bril houdt 94% van het blauw-violette licht tegen en bijna 100% UV-stralen. Vraag ernaar bij de opticien!

Advies nodig voor uw werkplekken? Neem contact op met ITS!